.::Welcome to Lord_xhilmi's Crap Worlds::.
Mysterious world that you cannot find anywhere

Thursday, January 14, 2010

X disangka... Strok seawal umur 23 tahun...

dalam minggu lepas, aku dikejutkan ngn satu berita sedih oleh kawan aku.. member baik aku dikejarkan ke unit Kecemasan Pusat Perubatan Universiti Malaya coz dia x dapat nk kawal pergerakan tangan dia n muntah2.. ms tu, kawan aku citer, dia stil sedar and blh bercakap ag... x lama pastu dia terus muntah2.. n kena sawan.. dr amik keputusan tuk intubate(masukkan tiub pernafasan dalam saluran pernafasan) dia...


dia pun terus x sedarkan diri dan terpaksa menngunakan bantuan mesin pernafasan.. pada ms tu Dr x da diagnosis tepat ag sal penyakit dia.. selepas ujian CT scan, dr pon buat diagnosa awal yg mengatakan dia mengalami jangkitan pada otak (ensefelitis). selepas pemeriksaan CT scan kali 2, dan di periksa oleh dr pakar, aku mmg terkejut bila Dr sahkan sahabat baik aku diserang strok..


dia sampai skunk stil x sedarkan diri dan baru jer dikuarkan dari ICU 2,3 hari lepas..

aku sebak sgt time aku col kakak dia, aku minta tuk cakap ngn dia walaupon dia stil x sedarkan diri.. kakak dia letak hp kat tepi telinga dia n aku pon berbual ngn dia... sedih bila kita tau yg seseorg tu dengar tapi x dpt nk reply balik soalan kita....


dia mmg seorng yg banyak merokok, oleh sebab 2 la, dia punya salur darah kat otak tersumbat... kami mmg rapat ms aku blaja kat kelantan dulu.. kitaorg rapat sampai, tiap2 minggu aku ikut dia balik umah dia kat wakaf bharu.. family dia aku dah anggap cam family aku sendiri... time cuti sem lepas, aku baru jer jumpa dia... x sampai pon ag sebulan, dia datang lepak kat umah aku...


aku mmg terkilan coz dah dua minggu dia kat sn, tapi aku x da peluang ag nk g melawat dia... aku sibuk skunk ngn praktikal kat KK ayer tawar kat daerah manjung.. insyaAllah.. sabtu ni aku akan g melawat dia...

tengku farez, kau tunggu hujung minggu ni aku akan g melawat ko.. aku harap dan berdoa moga ms aku da kat sn ko dah sedar........

3 comments:

akmal izzairudin said...

true frenz..

plankton said...

huhu..23 n stroke..mmg bunyi mcm rare kan..sbb tu doc x expect pon at first.

tp mmg stroke incidence rising among young adults skunk..hu3 scary n sgt concerning kan..

btw pe cite kawan kamu skrg??

xhilmi said...

akmal: he's realy one of my clost fren..
plankton: dia dah ok skunk.. dah boleh jln n cam biasa.. alhamdulillah..