.::Welcome to Lord_xhilmi's Crap Worlds::.
Mysterious world that you cannot find anywhere

Friday, December 24, 2010

Program Penempatan Wajib Penolong Pegawai Perubatan U29 (PPW) di Hospital Sultanah AMinah




 Kolej Pembantu Perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia
 


Buat semua freshie yang baru graduate dari kolej Pembantu Perubatan seluruh MAlaysia, ada satu program yang diwajibkan untuk melayakkan diri anda untuk berkerja. Program tu dinamakan Program Penempatan Wajib (PPW).

Alhamdullilah.. aku dah hampir nak tamat program tu.. aku start dilantik pada 12 July 2010... and akan habis PPW pada 11 Jan 2011... kat sini aku nak cerita sal PPW kat Hospital Sultanah Aminah Johor BAhru (HSA).. tempat aku mula-mula berkhidmat tuk masyarakat and tempat aku dapat Gaji pertama... (^_^)

di HSA terdapat 13 modul program yang wajib anda lulus untuk memastikan anda lulus keseluruhan program PPW ni.. ( kalau x lulus, kena repeat la lagi program ni )... sesiapa yang jadi PPW kat sini mesti akan terasa tekanan sedikit coz kerja dan pesakit yang ramai, kena buat case study and habiskan modul PPW..

antara Modul PPW kat HSA
1- Basic Life Support (BLS) examination... > kena lulus tuk dapatkan sijil from UKM
2- Tiga kes Study > 1 kes non-trauma, 1 kes trauma, 1 topik kes yang diberi
3- Moulage Trauma
4- Exam SEQ Trauma
5- Mega Code Algorythm
6- SEQ ECG Examination
7- Final Exam SEQ Pre Hospital Care
8- Paediatric assesment (PALS)
9- OSCE > 5 station ( Airways, immobilised, fluid rhesus, 1st responder ambulance, minor OT prosuder)
10- VIVA
11- CME ( wajib hadir 80% dari CME yang di jalankan)
12- Sahsiah
13- Buku LOgs PPW dari KKM..
14- Fields Triage
15- Skilled  LAB > ada 3 kelas wajib dihadiri (Airways Management, Immobilised and Fluid Rhesusitation)

PPw kat HSA akan diajar dengan bermacam perkara.. buat INTRAOSSEOUS kat Paed... Guna mesin Defibrilator.. cara nak Syncronise pesakit yang SVT.. banyak lagi la...

 Hospital Sultanah Aminah

saper2 yang dapat PPW kat HSA JB akan keluar dengan penuh ilmu didada la.. sebenarnya program PPW kat sini lebih kurang macam amik POS BASIC AEMTAC... cuma AEMTAC kena wat Research jer...

aku dah nak habis dah PPW. x sabar rasanya.. Buku Logs dah settle.. cuma tinggal exam terakhir jer ni ... VIVA.. then habislah program PPW aku....

p/s: saper yang fail program PPW, Pengesahan jawatan dalam Kerajaan akan lambat.. maknanya, akan rugi dari segi Seniority tuk naik pangkat, sambung belajar dan macam2 agi... pastikan korang semua lulus (^__^)...

2 comments:

Siti Aisyah Zulkafli said...

salam..en..
nak tanye...
blh x citer lg skit pasal ppw..yg de 13 kmponen tu..
lau repeat kirenye kne ulang sume yg 13 tu ke?
atau ulang yg fail je?
VIVA tu nan ti die tanye pe?
ase cam takut je nk g ppw...
(sy sem 5 kpps)

xhilmi said...

siti: setiap hospital x sama programnya.. sy pon x pasti ttg hospital lain.. just ulang yg fail jer... VIVa tanya pasal semua.. dalam buku GO ngn klinikal... jgn takut, x da per.. yg penting belajar n x sombng... slalu tyer senior n berani